nieuwbouw eengezinswoning BV – Herentals

Een compact volume dat zowel in het oog sprint als zich bescheiden in zijn omgeving inpast. Een woning ontworpen met specifieke noden als uitgangspunt en flexibiliteit als resultaat.

In de zijtuin van hun oude woning, een nieuwe woning bouwen op maat van de noden van het ouder worden was de ontwerpopdracht van deze stadswoning. Een budgetvriendelijk alternatief voor het kopen van een appartement.

Een woning die zich naadloos inpast in het straatbeeld was een van de uitgangspunten van het ontwerp de woning. Herkenbare elementen zoals de uitkragende bakgoot, het rode gevelmetselwerk en het hellende dak worden overgenomen uit de omgeving en verwerkt in een hedendaags geheel. De woning valt hierdoor in eerste instantie niet op in de omgeving. De detaillering van de gevelvlakken met horizontaal en verticaal metselwerk, de verdeling van de open en gesloten delen, het terugliggende schuine gevelvlak, … zorgen daarentegen voor een unieke uitstraling.

De vorm van de woning wordt bepaald door de straat en de perceelgrenzen die niet haaks op elkaar staan. Zo wordt er in het plan een parallellogram gecreëerd. Deze vorm is in de gevel duidelijk voelbaar is.

In de achtergevel van de woning is de liftschacht sterk aanwezig als een rechthoekig volume dat boven de kroonlijst uitsteekt. De rollaag zorgt ervoor dat de liftschacht verder geaccentueerd wordt.

Op het gelijkvloers bevindt zich naast de inkomzone, een bergruimte en de carport. De carport loopt over de volledige diepte van de woning door om de tuin toegankelijk te houden.

De leefruimte en keuken zijn gelegen op de eerste verdieping. Dit maakt het mogelijk om grote glaspartijen te creëren aan de voor- en achterzijde zonder dat er een onmiddellijke inkijk mogelijk is. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde is er een terras/balkon op de verdieping als aanvullende buitenruimte op de achtertuin die gedeeld wordt met de bestaande woning.

De slaapkamers en badkamer bevinden zich op de tweede verdieping.

Voor het interieur van de woning was het belangrijk om de ruimtes flexibel en aanpasbaar op te stellen. Door de keukenwand afsluitbaar te maken kan de ruimte mee veranderen naargelang het gebruik.

Er werd op een budgetvriendelijke manier een volwaardige woning gecreëerd die voldoet aan de eisen van de bouwheer met het zicht op het ouder worden. Door de flexibiliteit van de ruimtes kon het volume compact gehouden worden en vormt het resultaat een woning die geschikt is voor alle doelgroepen.