nieuwbouw kinderopvang DOMINO – Bilzen

Een gebouw als een wit doek met enkele gekleurde lijnen en vlakken. Een kader voor het spel van kinderen.

De buitenschoolse kinderopvang sluit wat bestemming betreft aan bij het schoolgebeuren op het aanpalende perceel en ruimtelijk bij de ontwikkeling van het openbaar domein. Het gebouw wordt ingeplant tegen een blinde gevel  van de school. Het project vormt zo een afgewerkte gevel naar de omgeving. De hoofdtoegang van het project bevindt zich langs deze zijde. Om een eenvoudige samenwerking met de school te bekomen wordt er een rechtstreekse overdekte buitenverbinding met de speelplaats van de school voorzien.

De buitenschoolse kinderopvang voor een zeventigtal kinderen wordt georganiseerd op één bouwlaag. De speelruimte voor de kinderen wordt in een L-vorm rond de buitenspeelruimte ontworpen. Zo is er steeds een relatie tussen de binnenspeelruimte en de buitenspeelruimte. De secundaire functies (bergplaats, keuken, sanitair, vestiaire) worden tegen de gesloten gemene muur en voorgevel voorzien. De binnenspeelruimte krijgt aan de achtergevel een grote raampartij met uitzicht op het achterliggende open landschap.

De gevelopbouw bestaat uit wit geverfde gesloten metselwerkvlakken, vlakke gesloten gekleurde paneelelementen en open beglaasde vlakken. Het volume wordt enerzijds gefragmenteerd door de twee verschillende hoogtes en anderzijds door de verticale geledingen in het schrijnwerk met verticale spijlen en kleuraccenten in de dagkanten over de volledige gebouwhoogte.