verbouwing eengezinswoning EB – Maaseik

De rijwoning onderging een volledige metamorfose met veel aandacht voor ruimtelijkheid en natuurlijke lichtinval.  

De woning dateert van 1934. De voorgevel met zijn art deco-elementen is zo goed als behouden gebleven. De houten ramen zijn nagebouwd, waarbij het bestaande glas-in-lood geïntegreerd werd in de dubbele beglazing. Verder is de gevel enkel licht gezandstraald.

Eenmaal binnen is de metamorfose echter spectaculair. Het bestaande woonvolume is uitgekleed en volledig herbouwd, de achterbouw werd afgebroken en er werd een uitbreiding voorzien aan de achterzijde van de woning. De keuken ligt vooraan in het huis. Vanuit de keuken heb je een zuiver zicht  over de zithoek heen, naar buiten. Bij het binnenkomen heb je meteen het drukkere gedeelte in huis, verder straalt de benedenverdieping rust uit. Er is een hoogteverschil tussen de voor- en achter- zijde van het huis. Dat verschil wordt geleidelijk opgevangen met niveaus. De zithoek ligt enkele treden lager dan de keuken en een polyvalente ruimte en sluit aan op het terras. De polyvalente ruimte ligt tussen de keuken en de zithoek en wordt nu door de kinderen gebruikt. De tuin ligt een niveau lager dan het terras.

Door het spelen met de niveaus, ook bij de plafonds, wordt de lengte van het pand gebroken. De ‘lichthappers’ met aansluitende vide en doorzichten zorgen voor daglicht over de volledige diepte van de woning.

Op de eerste verdieping vind je de twee kinderkamers, hun badkamer. Ook hier hebben we veel aandacht besteed aan lichtinval en ruimtegevoel.

In de eerste kamer  heb je een doorkijk doorheen de lichthapper. Net daarboven ligt het bureau, met zicht tot in de zithoek. De ouderslaapkamer ligt eveneens op de tweede verdieping, over de volledige breedte van het huis met geïntegreerd badkamer en dressing.