nieuwbouw eengezinswoning ML – Dilsen

Een balkvormig volume met enkele uitstulpingen en insnijdingen, dat zich in zijn soort onderscheidt door de materiaalkeuze en de wijze van detaillering.

De woning kenmerkt zich door een eenvoudige bouwvorm, een balkvormig volume met enkele uitstulpingen en insnijdingen, dat zich in zijn soort tracht te onderscheiden door de materiaalkeuze en de wijze van detaillering.

De verschillende woonruimtes werden geschikt volgens een helder plan waarbij elke ruimte een eigen sfeer uitademt. De leefkeuken met plafondhoge ramen is volledig gericht op de tuin; de zit- en tv-ruimte daarentegen krijgt een meer besloten karakter en biedt door de lage ramen toch voldoende zicht naar buiten. Ondanks de compactheid van de woning kregen alle vereiste functies hun plaats en werden alle ruimtes voldoende ruim opgevat.

Eén van de eisen van de opdrachtgevers was dat hun woning voldoende lichtinval had, zonder in te boeten aan intimiteit.
De keuze van een gesloten voorgevel en een open achtergevel, die zich volledig richt naar het achterliggende landschap, is hiervan een gevolg. Door het volume in te snijden op de verdieping, ontstaat er een terras aan de slaapkamer en krijgt de badkamer een groot venster, zonder last te hebben van storende inkijken.

De woning werd opgetrokken in een gebakken strengperssteen die vermetseld werd met een dunne voeg. Dit geeft het volume zijn massieve karakter. Vooral de kleur van de gekozen baksteen is uniek: afhankelijk van de lichtinval op de steen krijgt deze telkens een ander uitzicht, van licht tot donker en van glanzend tot mat.

Naast de gevelsteen springt de gevelbekleding aan de voorgevel het meest in het oog. Deze bekleding bestaat uit geïsoleerde aluminium panelen waarin quasi onzichtbaar een garagepoort, raampartij en een voordeur is in verwerkt. De bewuste keuze voor het weglaten van handgrepen of deurtrekkers zorgt voor een egaal vlak dat zijn achterliggende functies verbergt.